Indulge in the bold and authentic flavors of Aromatix Aagri Mutton Rassa, a traditional delicacy that embodies the rich culinary heritage of the Aagri-Koli community. This fiery and aromatic mutton curry is made using Aromatix Aagri Aroma Masala, which enhances the dish with a perfect blend of robust spices.
Slow-cooked to perfection, tender mutton pieces soak up the deep, earthy flavors of roasted coconut, garlic, and a medley of whole spices, creating a luscious, soul-satisfying gravy. The addition of potatoes gives it a comforting, homely touch, while the freshness of coriander and a splash of lemon juice elevate the taste.
Best enjoyed with bhakri or steamed rice, this dish is a must-try for those who crave an authentic, rustic, and spicy mutton curry. Aromatix Aagri Mutton Rassa promises to transport your taste buds to the coastal kitchens of Maharashtra! 🌊🔥😋
साहित्य:
- ७५० ग्रॅम मटण (हाडासहित, २ इंच तुकडे)
- ४ टेबलस्पून तेल
- १०-१२ लसूण पाकळ्या
- १ इंच आले, चिरलेले
- ३-४ हिरव्या मिरच्या
- १ कप सुके खोबरे, किसलेले
- १ कप ताजी कोथिंबीर
- ८-१० मिरी
- ३-४ हिरवी वेलची
- १ मोठी वेलची
- १ इंच दालचिनी
- २ तेजपान
- ३ मध्यम कांदे, चिरलेले
- चवीनुसार मीठ
- २ मध्यम टोमॅटो, चिरलेले
- १ टीस्पून हळद
- २½ टेबलस्पून Aromatix Aagri Aroma Masala
- २ मध्यम बटाटे, चिरलेले
- २ टेबलस्पून ताजी कोथिंबीर, चिरलेली
- १ टेबलस्पून लिंबाचा रस
- सजावटीसाठी ताजी कोथिंबीर
- भाकरी सर्व्ह करण्यासाठी
कृती:
- एका कढईत २ टेबलस्पून तेल गरम करून त्यात लसूण, आले, हिरव्या मिरच्या घालून काही सेकंद परता.
- त्यात सुके खोबरे घालून सोनेरी रंग येईपर्यंत परता. मग कोथिंबीर घालून २ मिनिटे परता. गॅस बंद करून थंड होऊ द्या.
- हा मसाला मिक्सरमध्ये १ कप पाणी घालून मऊ वाटून घ्या.
- दुसऱ्या कढईत उरलेले तेल गरम करून त्यात मिरी, हिरवी वेलची, मोठी वेलची, दालचिनी, तेजपान घालून सुगंध येईपर्यंत परता.
- कांदे आणि मीठ घालून कांदे सोनेरी रंगाचे होईपर्यंत परता.
- त्यात टोमॅटो घालून मध्यम आचेवर २ मिनिटे परता.
- मटण घालून मोठ्या आचेवर २-३ मिनिटे परता.
- त्यात हळद, Aromatix Aagri Aroma Masala घालून नीट मिसळा.
- बटाटे घालून चांगले मिसळा. १ कप पाणी घालून परतून घ्या.
- वाटलेला मसाला, १½ कप पाणी घालून नीट मिसळा आणि झाकण ठेवून मध्यम आचेवर २५-३० मिनिटे शिजवा.
- त्यात चिरलेली कोथिंबीर, लिंबाचा रस घालून एकत्र करा.
- सर्व्हिंग बाऊलमध्ये काढून वरून कोथिंबीरने सजवा आणि गरमागरम भाकरीसोबत सर्व्ह करा.
Aromatix Agri Mutton Rassa
Ingredients :
- 750 grams mutton, cut into 2 inch pieces on the bone
- 4 tbsps oil
- 10-12 garlic cloves
- 1 inch ginger piece, roughly chopped
- 3-4 green chillies, stemmed
- 1 cup grated dried coconut
- 1 cup fresh coriander leaves
- 8-10 black peppercorns
- 3-4 green cardamoms
- 1 black cardamom
- 1 inch cinnamon stick
- 2 bay leaves
- 3 medium onions, sliced
- Salt to taste
- 2 medium tomatoes, chopped
- 1 tsp turmeric powder
- 2½ tbsps Aromatix Agri Aroma masala
- 2 medium potatoes, quartered
- 2 tbsps chopped fresh coriander leaves
- 1 tbsp lemon juice
- Fresh coriander sprig for garnish
- Bhakri for serving
Method
1. Heat 2 tbsps oil in a pan. Add garlic, ginger, green chillies and sauté for a few seconds.
2. Add dried coconut and sauté till golden brown. Add coriander and sauté for 2 minutes. Allow to cool slightly.
3. Transfer in a blender jar, add 1 cup water and grind to fine paste.
4. Heat remaining oil in a pan. Add black peppercorns, green cardamom, black cardamom, cinnamon, bay leaves and sauté till fragrant.
5. Add onions, salt and sauté till the onions turn golden brown.
6. Add tomatoes and sauté for 2 minutes on medium heat.
7. Add mutton and sear on high heat for 2-3 minutes.
8. Add turmeric powder, Aromatix Agri Aroma masala and mix well.
9. Add potatoes and mix well. Add 1 cup water and mix well.
10. Add the ground paste, 1½ cups water and mix well. Cover and cook on medium heat for 25-30 minutes.
11. Add coriander leaves, lemon juice and mix well.
12. Transfer in a serving bowl, garnish with coriander sprig and serve hot with bhakri.
Add comment