Kolhapuri Mutton Sukka Recipe with Aromatix
A classic dish from Kolhapur, Kolhapuri Mutton Sukka is a dry, spicy, and aromatic delight that will leave you craving for more. Marinated Mutton cooked in a rich blend of spices, herbs, and coconut, resulting in tender, juicy meat that’s infused with the essence of Kolhapuri Mutton Sukka masala.
Ingredients:
- 500g Mutton
- 50ml / 1 Cup Oil
- 3 Big Size Onions (1 chopped, 2 sliced)
- 2 Big Size Tomatos
- 1/2 bowl green coriender
- 1/2 bowl shredded dry coconut
- 8-10 garlic cloves
- 1 Inch ginger
- 1 tbs Garlic & Ginger Paste
- Apprx 500ml / 2 1/2 Glass Warm waterApprx 500ml / 2 1/2 Glass Warm water
- Salt to taste
- 1 tbs Turmaric Powder
- 3 tbs Aromatix Kolhapuri Mutton Sukka Masala
- Fresh coriander & Lemon for Garnishing
Tip: Enhance flavor with tadka using 1 clove, 2 bay leaf, and small cinnamon.
Preparation Method: Kolhapuri Mutton Sukka
Paste:
- Take pan and Roast Shredded dry coconut until golden brown, Take 1 tbs oil and add 2 sliced onions and sauté untile it get Golden Brown.
- Shredded dry coconut and onions with 1 inch ginger and 8-10 garlic cloves and 1/2 bowl fresh coriander into a fine paste.
How to make Kolhapuri Mutton Sukka:
- Take a pressure cooker, add 2 tbs oil, after a heat add 1 tbs Garlic & Ginger Paste and sauté, Add 1 chopped onion and sauté untile it get Golden Brown, add 1 chopped tomato and sauté then add 500g mutton and add 1 tbs Turmaric Powder, Salt as per ur test. Sauté well for 1 minute. add 2 1/2 Glass Warm water, and wait for 4-5 whistles (12-15 minutes).
- Take Pan, Heat 1/2 Cup oil, add 1 chopped tomato and sauté until it get Golden Brown, Then add paste, and cook until oil separates.
- Add 3 tbs Aromatix Kolhapuri Mutton Sukka Masala and mix well for atlease 3 minutes.
- Add pressure-cooked mutton and Sault if needed and cook for 5 minutes.
- Garnish with coriander leaves and lemon.
एरोमैटिक्स कोल्हापुरी मटन सुक्का रेसिपी :
सामग्री:
- 500 ग्राम मटन
- 50 मि.ली. / 1 कप तेल
- 3 बडे साईझ प्याज़ (1 बारीक कटा हुआ, 2 लंबा कटा हुआ)
- 1 बडा साईझ टमाटर
- 1/2 कटोरी हरा धनिया
- 1/2 कटोरी कटा हुआ सूखा नारियल
- 8-10 लहसुन की कलियाँ
- 1 इंच अदरक
- 1 चम्मच लहसुन और अदरक का पेस्ट
- 500 मि.ली. / 2 1/2 ग्लास गुनगुना पानी
- नमक स्वाद अनुसार
- 1 चम्मच हलदी
- 3 चम्मच एरोमैटिक्स कोल्हापुरी मटन सुक्का मसाला
- सजावट के लिए ताज़ा हरा धनिया और नींबू
टिप: १ लौंग, २ तेज पत्ता और 1 दालचीनी का टुकड़ा का उपयोग करके तड़के के साथ स्वाद बढ़ाएं।
बनाने की विधि: कोल्हापुरी मटन सुक्का रेसिपी
पेस्ट (वाटण):
एक पैन मे 1/2 कटोरी कटा हुआ सूखा नारियल लेकर सुनहरा भूरा होने तक भून लें, उसके बाद 2 लंबे कटे हुये प्याज को भी सुनहरा भूरा होने तक भून लें। नारीयल और प्याज के साथ 1/2 कटोरी हरा धनिया और 8-10 लहसुन की कलियाँ और 1 इंच अदरक डालकर मिक्सर में बारीक पीस लें।
कोल्हापुरी मटन सुक्का कैसे बनाएं:
एक प्रेशर कुकर लें, उसमें 2 चम्मच तेल डालें, गरम होने पर 1 चम्मच लहसुन और अदरक का पेस्ट डालें और भूनें, 1 बारीक कटा हुआ प्याज डालें और अच्छी तरह भूनें, उसमे बारीक कटा हुआ टमाटर डालकर अच्छी तरह भूनें, उसमे 500 ग्राम मटन डालें और अपने टेस्ट के अनुसार नमक और हलदी डालें और 1 मिनट तक अच्छी तरह भून लें। 2 1/2 ग्लास गुनगुना पानी डालें और 4-5 सीटी (12-15 मिनट) तक प्रतीक्षा करें।
एक पैन लें, 1/2 कप तेल गर्म करें, उसमे 1 बारीक़ कटा हुआ टमाटर डाले और भुने। उसके बाद पेस्ट (वाटण) डालें और तेल अलग होने तक पकाएं। 3 चम्मच एरोमैटिक्स कोल्हापुरी मटन सुक्का मसाला डालें और अच्छी तरह मिलाएँ। प्रेशर कुक किया हुआ मटन उसमे मिलाये। यदि आवश्यक हो तो स्वादानुसार नमक add करे और 5 मिनट तक पकाएं।
हरा धनिया और नींबू से सजाएं.
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