Kolhapuri Mutton Curry with Aromatix
A classic Maharashtrian dish, this Kolhapuri Mutton Curry is a masterful blend of spices, herbs, and spices that will leave your taste buds tantalized. Tender mutton pieces cooked in a rich, spicy gravy infused with the essence of Kolhapuri Mutton Curry masala, coconut.
Ingredients:
- 500g Mutton
- 50ml / 1 Cup Oil
- 3 Big Size Onions (1 chopped, 2 sliced)
- 2 Big Size Tomato
- 1/2 bowl green coriander
- 1/2 bowl shredded dry coconut
- 10-12 garlic cloves
- 1 Inch ginger
- 2 tbs Garlic & Ginger Paste
- Apprx 500ml / 2 1/2 Glass Warm water
- Salt to taste
- 1 tbs Turmeric Powder
- 4 tbs Aromatix Kolhapuri Mutton Curry Masala
- Fresh coriander & Lemon for Garnishing
Tip: Enhance flavor with tadka using 1 clove, 2 bay leaf, and small cinnamon.
Preparation Method
Paste:
- Take pan and Roast Shredded dry coconut until golden brown, Take 1 tbs oil and add 2 sliced onions and sauté untile it get Golden Brown.
- Shredded dry coconut and onions with 1 inch ginger and 8-10 garlic cloves and 1/2 bowl fresh coriander into a fine paste.
How to make Mutton Curry Recipe:
- Take a pressure cooker, add 2 tbs oil, after a heat add 1 tbs Garlic & Ginger Paste and sauté, Add 1 chopped onion and sauté until it get Golden Brown, add 1 chopped tomato and sauté then add 500g Mutton and add 1 tbs Turmeric Powder, Salt as per your test. Sauté well for 1 minute. add 2 1/2 Glass Warm water, and wait for 4-5 whistles (12-15 minutes).
- Take Pan, Heat 1/2 Cup oil, add 1 chopped tomato and sauté until it get Golden Brown, Then add paste, and cook until oil separates.
- Add 4 tbs Aromatix Kolhapuri Mutton Curry Masala and mix well for atlease 3 minutes.
- Add pressure-cooked Mutton and cook for 5 minutes. (Add Sault and water if needed)
- Garnish with coriander leaves and lemon.
एरोमैटिक्स कोल्हापुरी मटन करी रेसिपी :
सामग्री:
- 500 ग्राम मटन
- 50 मि.ली. / 1 कप तेल
- 3 बडे साईझ प्याज़ (1 बारीक कटा हुआ, 2 लंबा कटा हुआ)
- 2 बडा साईझ टमाटर
- 1/2 कटोरी हरा धनिया
- 1/2 कटोरी कटा हुआ सूखा नारियल
- 10-12 लहसुन की कलियाँ
- 1 इंच अदरक
- 2 चम्मच लहसुन और अदरक का पेस्ट
- 500 मि.ली. / 2 1/2 ग्लास गुनगुना पानी
- नमक स्वाद अनुसार
- 1 चम्मच हलदी
- 4 चम्मच एरोमैटिक्स कोल्हापुरी मटन करी मसाला
- सजावट के लिए ताज़ा हरा धनिया और नींबू
टिप: १ लौंग, २ तेज पत्ता और 1 दालचीनी का टुकड़ा का उपयोग करके तड़के के साथ स्वाद बढ़ाएं।
बनाने की विधि: कोल्हापुरी मटन करी रेसिपी
पेस्ट (वाटण):
एक पैन मे 1/2 कटोरी कटा हुआ सूखा नारियल लेकर सुनहरा भूरा होने तक भून लें, उसके बाद 2 लंबे कटे हुये प्याज को भी सुनहरा भूरा होने तक भून लें। नारीयल और प्याज के साथ 1/2 कटोरी हरा धनिया और 10-12 लहसुन की कलियाँ और 1 इंच अदरक डालकर मिक्सर में बारीक पीस लें।
कोल्हापुरी मटन करी कैसे बनाएं:
एक प्रेशर कुकर लें, उसमें 2 चम्मच तेल डालें, गरम होने पर 1 चम्मच लहसुन और अदरक का पेस्ट डालें और भूनें, 1 बारीक कटा हुआ प्याज डालें और अच्छी तरह भूनें, उसमे बारीक कटा हुआ टमाटर डालकर अच्छी तरह भूनें, उसमे 500 ग्राम मटन डालें और 1 चम्मच हलदी डालें। अपने टेस्ट के अनुसार नमक डालें और 1 मिनट तक अच्छी तरह भून लें। 2 1/2 ग्लास गुनगुना पानी डालें और 4-5 सीटी (12-15 मिनट) तक प्रतीक्षा करें।
एक पैन लें, 1/2 कप तेल गर्म करें, उसमे 1 बारीक़ कटा हुआ टमाटर डाले और भुने। उसके बाद पेस्ट (वाटण) डालें और तेल अलग होने तक पकाएं। 4 चम्मच एरोमैटिक्स कोल्हापुरी मटन करी मसाला डालें और अच्छी तरह मिलाएँ। प्रेशर कुक किया हुआ मटन उसमे मिलाये। यदि आवश्यक हो तो स्वादानुसार नमक और पानी मिलाये और 5 मिनट तक पकाएं।
हरा धनिया और नींबू से सजाएं.